ŻYWA GRZYBNIA MIKORYZOWA GRZYBY DRZEW IGLASTYCH
-
Mikoryza grzyby drzew iglastych to innowacyjny preparat oparty na wyjątkowych zdolnościach grzybów mikoryzowych.
-
Zawiera żywe strzępki grzybni oraz zarodniki gotowe do natychmiastowego zasiedlenia korzeni rośliny.
-
Grzyby mikoryzowe zawarte w preparacie łączą się z korzeniami roślin zapewniając in lepszy dostęp do wody i substancji odżywczych.
-
Rośliny są zdrowsze bardziej odporne mają intensywniejsze przyrosty roczne i dają obfitsze plony.
-
Zastosowanie w preparacie kilku gatunków jadalnych grzybów leśnych zdecydowanie zwiększa szansę na tworzenie przez grzyby jadalnych owocników.
Można stosować do wszystkich gatunków i odmian drzew iglastych:
-
sosna, świerk, jodła, modrzew, daglezja i inne
Wydajność:
-
opakowanie wystarcza na 25 aplikacji.
Zalety stosowania Mikoryzy:
-
zdecydowanie większa odporność na choroby i patogeny
-
znaczne zmniejszenie zapotrzebowania na wodę i nawozy
-
zwiększona odporność na stresy środowiskowe ( przesadzanie, nieodpowiednie pH, susza, toksyny, metale)
-
dożo lepszy rozwój, wzrost i zdrowie rośliny
-
efektywne kwitnienie, intensywniejsze przyrosty roczne
-
możliwość pojawienia się owocników jadalnych grzybów leśnych
Sposób użycia i dawkowanie
-
aplikować od wiosny do jesieni
Doglebowo
-
Wokół pnia drzewa zrobić dołek o głębokości 10-15 cm. Im starsze drzewo tym dalej od pnia.
-
Stosować 10 ml. preparatu na młode korzenie rośliny.
-
Zasypać dołek ziemią i obficie podlać roślinę.
Zamaczanie korzeni
-
Zawartość opakowania rozcieńczyć w 1,5 litra niechlorowanej wody.
-
Oczyszczone z gleby korzenie młodych roślin zanurzyć w zawiesinie preparatu.
-
Zaszczepione rośliny od razu wysadzić do gleby i obficie podlać.
Wydajność opakowania
-
drzewa sadzone w tym lub poprzednim roku, po jednej dawce 10 ml na roślinę.
-
drzewa 2 lub 3-letnie po 2 dawki na roślinę.
-
drzewa duże, rosnące pojedynczo po 5 dawek na drzewo.
Skład - preparat zawiera żywe strzępki grzybni oraz zarodniki grzybów z rodzaju:
-
Borowik – łac. Boletus 8,6 x 106 jtk/mL
-
Podgrzybek – łac. Xerocomus 2,4 x 106 jtk/mL
-
Pieprznik – łac. Cantharellus 2,2 x 106 jtk/mL
-
Maślak – łac. Suillus 3,7 x 106 jtk/mL
-
Mleczaj – łac. Lactarius 2,2 x 106 jtk/mL
-
Lakówka – łac. Laccaria 5,1 x 106 jtk/mL
-
Inne grzyby leśne 7,5 x 106 jtk/mL
Pozostałe informacje:
-
Przechowywać zamknięte w chłodnym miejscu.
-
Po otwarciu zużyć w ciągu 48 godzin.
-
Producent - Mycelium.