Wczytuję dane...
Kod producenta: 5906874355107
Gwarancja: 24 miesiące
Czas realizacji zamówienia: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 6.99 PLN
Producent: Mycelium

Wyselekcjonowana grzybnia - Mleczaj rydz ( Lactorius deliciosus )

  • Mleczaj rydz jest wyśmienitym grzybem jadalnym, sama łacińska nazwa Deliciosus sugeruje, że grzyb jest po prostu pyszny, wyborny.

  • W naturze, miejscami, szczególnie w górach występuje dość często, należy do najbardziej pożądanych grzybów leśnych, chętnie zbieranych przez grzybiarzy i na wiele sposobów wykorzystywany w kuchni. 

  • Ma wyjątkowy orzechowy smak i słodkawy zapach. Wbrew obiegowym opiniom, bogaty w wiele witamin i minerałów, ma również niską wartość kaloryczną.

  • Wysoko ceniony i poszukiwany w celach kulinarnych, nadaje się do pieczenia na ruszcie, smażenia na maśle, także do kiszenia i marynowania.

  • Smak i zapach nie ma sobie równych, najsmaczniejszy z rydzów.

  • Choć istnieje wiele gatunków i odmian Rydza min. Mleczaj świerkowy, Mleczaj, modrzewiowy czy Mleczaj jodłowy, to tylko Mleczaj rydz jest Deliciosus.

  • Dzięki zastosowaniu grzybni Rydza, na Twojej działce mogą pojawić się te wyśmienite grzyby.

Opakowanie

  • Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna na ziarnie 10g.

  • Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%

Porady dotyczące uprawy

  • Grzybnię Rydza należy stosować od połowy kwietnia do końca listopada.

  • W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste najlepiej sosna lub świerk, dobrze jest gdy drzewa są stosunkowo młode.

  • Jako podłoże należy zastosować gotową ziemię ogrodnicza zmieszaną z odkwaszonym torfem, lub ziemię z lasu.

Uprawa i pielęgnacja

  • Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm.

  • Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.

  • Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.

  • Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.

  • Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.

  • Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )

  • W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.

Owocowanie

  • W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawiać się po dwóch latach od aplikacji grzybni.

  • Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.

Wydajność

  • W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.

Dodatkowe informacje

  • W okresach bezdeszczowych należy podlewać miejsca w których sadziliśmy grzybnię. Jeśli miejsce aplikacji oraz uwarunkowania pogodowe będą odpowiednie pierwsze grzyby mogą pojawiać się po około 2 latach od posadzenia grzybni.

  • UWAGA: Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.