Wyselekcjonowana grzybnia - Mleczaj rydz ( Lactorius deliciosus )
-
Mleczaj rydz jest wyśmienitym grzybem jadalnym, sama łacińska nazwa Deliciosus sugeruje, że grzyb jest po prostu pyszny, wyborny.
-
W naturze, miejscami, szczególnie w górach występuje dość często, należy do najbardziej pożądanych grzybów leśnych, chętnie zbieranych przez grzybiarzy i na wiele sposobów wykorzystywany w kuchni.
-
Ma wyjątkowy orzechowy smak i słodkawy zapach. Wbrew obiegowym opiniom, bogaty w wiele witamin i minerałów, ma również niską wartość kaloryczną.
-
Wysoko ceniony i poszukiwany w celach kulinarnych, nadaje się do pieczenia na ruszcie, smażenia na maśle, także do kiszenia i marynowania.
-
Smak i zapach nie ma sobie równych, najsmaczniejszy z rydzów.
-
Choć istnieje wiele gatunków i odmian Rydza min. Mleczaj świerkowy, Mleczaj, modrzewiowy czy Mleczaj jodłowy, to tylko Mleczaj rydz jest Deliciosus.
-
Dzięki zastosowaniu grzybni Rydza, na Twojej działce mogą pojawić się te wyśmienite grzyby.
Opakowanie
-
Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna na ziarnie 10g.
-
Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%
Porady dotyczące uprawy
-
Grzybnię Rydza należy stosować od połowy kwietnia do końca listopada.
-
W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste najlepiej sosna lub świerk, dobrze jest gdy drzewa są stosunkowo młode.
-
Jako podłoże należy zastosować gotową ziemię ogrodnicza zmieszaną z odkwaszonym torfem, lub ziemię z lasu.
Uprawa i pielęgnacja
-
Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm.
-
Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.
-
Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
-
Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
-
Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
-
Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
-
W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
-
W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawiać się po dwóch latach od aplikacji grzybni.
-
Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.
Wydajność
-
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Dodatkowe informacje
-
W okresach bezdeszczowych należy podlewać miejsca w których sadziliśmy grzybnię. Jeśli miejsce aplikacji oraz uwarunkowania pogodowe będą odpowiednie pierwsze grzyby mogą pojawiać się po około 2 latach od posadzenia grzybni.
-
UWAGA: Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.