Ekstrakty roślinne w ochronie roślin

Ekstrakty roślinne w ochronie roślin

W ekologicznej ochronie roślin przed chorobami zaleca się stosować preparaty wyprodukowane na bazie ekstraktów roślinnych. Szczególnie skuteczne są Grevit 200 SL oraz Biosept 33 SL – preparaty zawierające ekstrakt z grejpfruta, oraz Bioczos BR – preparat zawierający miazgę czosnkową. Wszystkie wymienione biotechniczne środki ochrony roślin są fungicydami oraz bakteriocydammi, a Bioczos BR chroni rośliny także przed szkodnikami. Co takiego mają w sobie grejpfrut i czosnek, że znalazły tak szerokie zastosowanie w ekologicznym ogrodnictwie i rolnictwie? Oto krótka charakterystyka tych wyjątkowych roślin:

Grejpfrut (Citrus paradisi) od wieków słynął ze swych "cudownych" właściwości. Tak pisał o nim Teofrast w 310 roku p.n.e. : Miąższ tych owoców uważany jest za lek przy zatruciach, ma także zdolności odświeżania oddechu. Dziś coraz lepiej paznajemy skład i właściwości grejfruta i wydaje się, że nic nie stracił ze swej „cudowności”. Dowiedziono naukowo, że wyciąg z grejpfruta ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dawniej był on stosowany przez rolników w niektórych krajach do ochrony drewnianych urządzeń przed pleśnią, do uzdatniania wody i do dezynfekcji naczyń. Stosowanie ekstraktu z rajskiego cytrusa w rolnictwie i ogrodnictwie ma więc spore tradycje. Badania wykazują, że działanie ekstraktu z nasion grejpfruta na mikroorganizmy polega na zaburzeniu procesów oddychania wewnątrzkomórkowego. Aktywne czynniki ekstraktu powodują uszkodzenie struktur błony komórkowej przez hamowanie syntezy aminokwasów. Upośledzenia funkcjonowania błony komórkowej i metabolizmu wewnątrzkomórkowego prowadzi w efekcie końcowym do unieszkodliwienia i śmierci drobnoustroju. Grejpfrut zawiera flawonoidy, glikozydy, cytrynian, limon, a także duże ilości witaminy C, dzięki czemu odznacza się silnymi właściwościami grzybobójczymi i bakteriobójczymi. W dzisiejszej ochronie roślin Grevit 200 SL oraz Biosept 33 SL uchodzą za bardzo skuteczne preparaty działające zapobiegawczo. Preparaty te potrafią działać również leczniczo. Do tych zalet dołączają sie zerowa karencja , bezpieczeństwo stosowania oraz bardzo szerokie spektrum zwalczanych chorób. Wymienione biopreparaty zwalczają patogeniczne grzyby, bakterie, można je również stosować w celu pozbycia się niechcianych mchów. Skutecznie chronią rośliny przd chorobami takimi jak: bakteriozy, mączniaki prawdziwe, mączniaki rzekome, szara pleśń, rdze, fytoftorozy i inne choroby odglebowe, zaraza ziemniaka i wiele innych chorób grzybowych i bakteryjnych.

Czosnek jest jednym z najbardziej wszwchstronnie działających surowców roślinnych. Działa silnie bakteriobójczo i grzybobójczo, również owadobójczo. Te właściwości czosnku wykorzystuje się w fitofarmacji wciąż w niewielkim stopniu, natomiast w farmakologii i dietetyce warzywo to robi zawrotną karierę. Już w starożytnym Egipcie znano i ceniono lecznicze właściwości czosnku. W 1858 Ludwik Pasteur odkrył jego właściwości bakteriobójcze. Skład czosnku poznano w 1944 roku. Ustalono jakie zawiera substancje. Wyizolowano allicynę – substancję odpowiedzialną za ostry zapach oraz za właściwości przeciwbakteryjne czosnku. Z innych ważnych substancji w czosnku występuje trójsiarczek dwuallilu. Obie te substancje mają tak silne właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, że nie tracą ich nawet w rozcieńczeniu 1:25 000. Z kolei jeden z produktów przemian allicyny – ajoen – jest substancją silnie grzybobójczą. Miazga czosnkowa występuje w preparacie Bioczos BR. Środek ten to brykiety miazgi czosnkowej w otoczce z parafiny. Brykiety po rozpuszczeniu w wodzie tworzą ciecz użytkową, za pomocą której rośliny można opryskiwać lub podlewać, a także zaprawiać nasiona. Dużą zaletą Bioczosu, jak większości preparatów biologicznych, jest zerowy okres karencji. Bioczos BR chroni rośliny przed większością chorób grzybowych i bakteryjnych oraz przed szkodnikami.